Korisni savjeti

 

 

Kada govorimo o planiranju kuhinje, uvijek je poželjno primenjivati pravila o funkcionalnosti na prijmer pravilna organizacija radnog ugla, koga čine sudopera, šporet i frižider sa slobodnim zonama između njih, omogućiće savršen tok radnog procesa.

 

Zone u kuhinji

Ako posmatramo kuhinju kao dinamičan prostor, možemo izvršiti podjelu na 5 zona, što se sa donje slike jasno vidi:

Zona namirnica

U ovoj zoni preporučljivo je čuvati potrošne namirnice kao što su: konzerve, pirinač, pasta, voće i povrće, itd. Takođe, centralni element ove zone treba da bude frižider.

Zona sudova

Ova zona je idealna za odlaganje raznog posuđa ( tanjiri, čaše i šolje ), kao i pribora za jelo.

Zona pranja

Karakteristični elementi ove zone su sudopera i mašina za pranje sudova, koje zbog zajedničke vodovodne instalacije moraju biti blizu jedna druge. U ovoj zoni je takodje preporučljivo čuvanje raznih sredstava za čišćenje, kao i kante za otpatke.

 

Zona pripreme

S obzirom da je frekventnost u ovoj zoni najveća, u njoj je najbolje čuvati stvari koje se najčešće koriste u pripremi hrane, kao što su razni začini, daske i noževi za sječenje, a takođe se na radnoj površini mogu smjestiti i manji kuhinjski aparati, kao što su toster, sokovnik, itd.

 

Zona kuvanja

Poslednja i najbitnija zona u kuhinji, treba da sadrži elemente kao što su šporet, rerna i mikrotalasna. Takođe u ovoj zoni je preporučljivo da se drži sav pribor za kuvanje i pečenje, kao što su: šerpe, lonci, tiganji, plehovi, itd

Poslednja i najbitnija zona u kuhinji, treba da sadrži elemente kao što su šporet, rerna i mikrotalasna. Takođe u ovoj zoni je preporučljivo da se drži sav pribor za kuvanje i pečenje, kao što su: šerpe, lonci, tiganji, plehovi, itd. 

Raspored zona u odnosu na tip kuhinje

 

 Ergonomske zone 

Dobra ergonomija u kuhinji moze se ostvariti tako sto namirnice koje se najčešće koriste, treba odlagati na optimalnoj visini ( područje označeno naradžastom bojom),  a namirnice koje su rjeđe u upotrebi, treba odlagati na dnu ili vrhu ( bijela zona ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radna visina

Idealna radna visina može se odrediti veoma lako, i to tako što razmak između radne ploče i laktova treba da bude 10-15 cm

Naša firma obezbjedjuje dostavu vlastitih proizvoda a garancija našeg kvaliteta su zadovoljni kupci širom Evrope:
Bosna i Hercegovina
Banja Luka, Prijedor, Derventa, Doboj, Bijeljina, Sarajevo, Brčko, Mostar, Modriča, Bihać, Tuzla, Gradiška, Prnjavor, Zenica, Trebinje, Ploče, Zvornik, Višegrad, Foča, Livno, Tomislavgrad, Ilidža, Medjugorje, Mrkonjić grad, Sanski most, Cazin, Kozarska Dubica, Travnik, Konjic, Vitez, Pale, Velika Kladuša, Jajce, Kiseljak, Fojnica, Široki Brijeg, Imotski, Grude, Srbac, Ugljevik, Lopare, Goražde,
Srbija
Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Ub, Niš, Subotica, Sombor, Vranje, Ruma, Čačak, Šabac, Pančevo, Loznica, Vršac, Valjevo, Užice, Zlatibor, Kraljevo, Kruševac, Jagodina, Smederevo, Zrenjanin, Kikinda, Zaječar, Prokuplje, Novi Pazar, Kopaonik, Negotin, Stara Pazova, Nova Pazova, Indjija,
Hrvatska
Zagreb, Osijek, Split, Dubrovnik, Pula, Zadar, Rovinj, Rijeka, Hvar, Slavonski Brod, Karlovac, Varaždin,
Slovenija
Ljubljana, Maribor, Novo Mesto,
Crna Gora
Podgorica, Budva, Herceg Novi, Nikšić, Bar, Ulcinj,
Austrija
Wien, Salzburg, Villach, Graz, Linz, Innsbruck, Klagenfurt, Bregenz,
Njemačka
Augsburg, München, Nürnberg, Regensburg, Rosenheim, Lindau, Passau, Memmingen, Ulm, Stuttgart, Mainz, Frankfurt, Potsdam, Erfurt, Berlin, Rostock, Karlsruhe, Heidenheim, Saarbrücken, Kaiserslautern, Köln, Leverkusen, Duisburg, Gelsenkirchen, Dortmund, Hamburg, Bremen, Hannover,
Švajcarska
Bern, Basel, Zürich, St. Gallen, Genf, Lausanne, Wintherthur, Luzern, Lugano, Chur, Zug,